21 Mart 2025, 16:29 tarihinde eklendi

Ramazan Ayının Son 10 Gününü İhya Etmek Ve Kadir Gecesini Aramak.

Ramazan Ayının Son 10 Gününü İhya Etmek Ve Kadir Gecesini Aramak.

Ramazan Ayının Son 10 Gününü İhya Etmek Ve Kadir Gecesini Aramak.

Ramazan ayı kulun Allah’a yönelmesi, hidayetin, hakk ile batılın birbirinden ayrıldığı, tevbelerin kabul edildiği, arınma, değişim ve dönüşüm ayıdır.

Bu ay hak ile batılı, muttaki ile faciri, zalim ile mazlumu, samimi olanla samimi olmayanı, İslam’ı görüntüleyen ile İslam’ı görüntülemeyen, cimri ile cömertti, iyi ile kötüyü ayıran aydır.

Bu ay Allahın rızasına, cennete, sevaba, tevbelerin terkine ve imanın lezzetine ulaşıldığı aydır. Bu sebeple Allah Resulü aleyhissalatu sellem ramazan ayının özellikle son on gününe ehemmiyet verir ve o günleri ibadet, zikir, sadaka ve benzeri ibadetleri yapmak suretiyle bize örnek olmuştur. Nitekim;

İbni Abbas radıyallâhu anh şöyle dedi;

“Resullullah insanların en cömerdi idi. Onun en cömert olduğu anlar da ramazanda Cebrail’in, kendisi ile buluştuğu zamanlardı. Cebrail aleyhisselam Ramazan’ın her gecesinde Resulullah ile buluşur, karşılıklı Kur’an okurlardı. Bundan dolayı Resulullah Cebrail aleyhisselam ile buluştuğunda, esmek için engel tanımayan bereketli rüzgardan daha cömert davranırdı.” (Buhari, Müslim)

Aişe radıyallahu anh şöyle dedi;

Ramazan ayının son on günü girdiğinde Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem geceleri ihya eder, ev halkını uyandırır, ibadete soyunarak eşleriyle ilişkiyi keserdi. (Buhari)

Bu hadiste sünnete uygun olan özellikle Ramazan’ın son on gününde yapmamız gereken kulluk birimleri: Cömert olmak, Kur’an okumak, zikir yapmak, itikifa girmek, Rabbimizle bağımızı güçlendirme yolları arama noktasında bir mücadele ve iştiyak içinde olmamız lazım. Öyle ki eşimizi, çoluk çocuğumuzu uyandırıp ibadete, zikre ve bu Ramazan’ın son on gününü bir mescidde en güzel şekilde itikafla ihya edebilmemiz için bu ibadet birimlerini yerine getirmekle aslında Kadir gecesine ulaştıran vasıtaları öğrenmiş ve faydalanmış oluyoruz.

Bir Mescidde İtikaf’ta Bulunmak Sünnet Midir?

Bu belirli bir süre için Ramazan ayının son 10 gününde dünyalık meşguliyetlerden uzaklaşarak Allah'a yönelmek, yukarıda ifade ettiğimiz ibadetleri yerine getirme fırsatı açısından itikaf son derece önemlidir. Nitekim ayette;

 وَلَا تُبَاشِرُوهُنَّ وَاَنْتُمْ عَاكِفُونَۙ فِي الْمَسَاجِدِۜ تِلْكَ حُدُودُ اللّٰهِ فَلَا تَقْرَبُوهَاۜ 

 Mescidlerde itikafta bulunduğunuz sırada eşlerinizle beraber olmayın. Bu, Allah’ın sınırlarıdır. Ona (Allah’ın sınırlarına) yaklaşmayın. (Bakara, 187)

Yine Efendimiz aleyhissalatu vessellem Ramazan'ın son 10 günde itikafa girdiğini sahih olarak rivayet edilmiştir.

Aişe radıyallahu anha anlatıyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam vefat edinceye kadar Ramazan'ın son on gününde itikafa girer ve derdi ki: "Kadir gecesini Ramazan'ın son on gününde arayın". Resulullah aleyhissalatu vesselam'dan sonra, zevceleri de itikafa girdiler."  (Buhari)

Dolayısıyla itikaf ümmetin icmasıyla sabit olan salih bir ameldir.

İtikafın hükmüne gelince Ramazan ayının son 10 gününde itikafa girmek sünneti müekkedir.

 

İtikafın Şartları Nelerdir?

1-  Niyet etmek

2- Mescitte bulunmaktır.

Bir Müslüman cuma namazı kılınan ve müslümanların bir araya geldiği bir mescitte itikaf girer ve ibadetlerini ihya eder.

Kadınlara gelince bu konuda âlimler ihtilaflı görüşler serd etselerde doğru görüş Hanefilerin kadınların evlerinde itikafa girmeleridir.

İtikafın Süresi Ne Kadardır?

Cumhuruna göre: Nafile itikaflarda uzun veya kısa bir süre sınırlanmasının bulunmadığını söylemişlerdir. Bir kimse niyet etmesi halinde birkaç saniye dahi nafile olarak itikaf edebileceği görüşündedirler.

Maliki mezhebine göre: İtikafın en kısa suresi bir gün bundan kısa ise itikafın geçerli olmadığını söylemişlerdir.

İtikafı Bozan Durumlar Nelerdir?

İtikaf iki durumda geçersiz olur;

1- Kadına yaklaşmak

2- Mescid'ten çıkmaktır.

Mescitten ayrılmaktaki kastımız mescidin bahçe ve avlusundan ayrılmak ile gerçekleşir.

Kadir Gecesinin Fazileti Nedir?

Kadir gecesi insanlar için büyük bir fırsattır. Öyle ki hayatı boyunca küfür, şirk, zülüm ve daha nice günahların bataklığına gömülmüş olan bir kimsenin bir gecenin 1000 aya bedel olan yani 83 yıl dört aya tekabül eden bu gece büyük bir fırsattır. Bir müslüman bu geceyi bir tevbe ve Allah’a samimiyet, ihlas, iman, salih amel üzere sebat eder ve yönelirse tüm günahları affedileceğinin vaadi vardır. Öyle ki bir müminin 83 yıl dört ayda kazanabileceği sevapları bir gecede kazanacaktır. Bu Allahın vaadi, rahmeti ve kullarına şefkati sebebiyle verdiği bir fırsattır. Nitekim;

اِنَّٓا اَنْزَلْنَاهُ ف۪ي لَيْلَةِ الْقَدْرِۚ

Hiç şüphesiz, biz o (Kur’ân’ı), Kadir Gecesi'nde indirdik.

وَمَٓا اَدْرٰيكَ مَا لَيْلَةُ الْقَدْرِۜ

Sen, Kadir Gecesi'nin ne olduğunu nereden bileceksin?

لَيْلَةُ الْقَدْرِ خَيْرٌ مِنْ اَلْفِ شَهْرٍۜ

Kadir Gecesi, bin aydan daha hayırlıdır.

تَنَزَّلُ الْمَلٰٓئِكَةُ وَالرُّوحُ ف۪يهَا بِاِذْنِ رَبِّهِمْۚ مِنْ كُلِّ اَمْرٍۙۛ

Melekler ve Ruh (Cibril), onda, Rablerinin izniyle her bir iş için inerler.

سَلَامٌ۠ۛ هِيَ حَتّٰى مَطْلَعِ الْفَجْرِ

O, fecrin çıkışına kadar esenliktir. (Kadir Suresi 1-5)

مَنْ يَقُمْ لَيْلَةَ الْقَدْرِ إِيمَانًا وَاحْتِسَابًا غُفِرَ لَهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِهِ

Kim iman ederek ve mükâfatını da Allah’tan bekleyerek Kadir Gecesi namaz kılarsa, o kimsenin geçmiş günahları bağışlanır. (Buhari, Muslim)

Kim bu gecede namaz kılmaya, dua etmeye, Kur'an okumaya ve Yüce Allah'ı zikretmeye gayret ederse, bu gecenin varlığına ve faziletine iman eder, riya ve gösteriş olmadan yapmış olduğu ameller ile Allah Teâlâ'nın vereceği sevabı arzularsa, geçmiş günahları bağışlanır.

تَحَرَّوْا ليلة القَدْر في الوِتْرِ من الْعَشْرِ الأوَاخِرِ.

Müminlerin annesi Âişe radıyallahu anha merfu olarak naklediyor:

Kadir gecesini ramazanın son on gecesinin tek gecelerinde arayın. (Buhari, Muslim)

Resulullah bizlere, kadir gecesini nasıl bulacağımızı ve salih ameller ile geceyi nasıl ihya edip, değerlendireceğimizi haber veriyor. Zira kadir gecesini ramazan ayının son on gecesinin tek gecelerinde aramak isabetli olacaktır.

Kadir Gecesi Yapılacak Olan Dua Hangisidir?

Kadir gecesinde yapılması gereken dualar ve ibadetler mutlaka vardır. Yine  bu geceyi çokça istiğfar da bulunmak, nafile namaz kılmak, Allah’tan hidayet, iman, şirk, küfür ve haramlarda tevbe edip Müslümanca yaşayıp ölmek şeklinde dua talebinde bulunmak lazım. Nitekim;

Aişe radiyallahu anha şöyle dedi:

Ya Rasulallah! Eğer Kadir gecesini bilirsem, o gece ne söyleyeyim? dedim. Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem’de bana şöyle dememi buyurdu:

اللَّهُمَّ إِنَّكَ عَفُوٌّ تُحِبُّ الْعَفْوَ فَاعْفُ عَنِّي

“Allahumme İnneke Afuvvun Tuhibbu’l-Afve Fa’fu Annî.”

“Ey Allah’ım! Kuşkusuz ki, sen çok affedicisin, affetmeyi seversin beni de affet.” (Tirmizi, İbni Mace)

Ramazan Bayramında Oruç Tutulur Mu?

Ramazan bayramında oruç tutmak haramdır!

Çünkü Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem bayram günlerinde oruç tutmayı yasaklamıştır! Nitekim;

Ömer bin el-Hattab radiyallahu anh şöyle dedi;

“Bu iki bayram günlerinde, Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem oruç tutmayı nehyetti/yasakladı! İlki orucunuzu açtığınız Ramazan bayramı gününüz, diğeri ise kurbanınızdan yediğiniz kurban bayramı gününüzdür.” (Buhari, Müslim)

Soru: Ramazan’dan oruç borcu olan bir Bayan yada Erkek Şevval orucunu tutabilir mi?

İlk önce Ramazan’da tutamadığı oruçları tutması gerekiyor ve sonra şevval ayının 6 gün orucunu tutar. Nitekim;

Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu;

“Herkim Ramazan orucunu tutar sonra da ona Şevval ayından altı gün oruç eklerse bu, sene orucu tutmuş gibidir.” (Müslim, Ebu Davud)

Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı Kaç Gündür?

Ramazan bayramı bir gün ve kurban bayramı dört gündür. Nitekim;

“Nebi sallallahu aleyhi ve sellem Ramazan bayramı günü oruç tutmayı yasakladı!” (Buhari, Müslim)

Burada Nebi sallallahu aleyhi ve sellem hadis de Ramazan bayramı günü diyor, Ramazan bayramı çoğul açısından günleri demiyor! Bu hadisten dolayı alimler de; Ramazan bayramı bir gündür, demişlerdir.

Muhammed Salih el-Müneccid şöyle demiştir:

“İşte bu hadise göre Ramazan bayramı sadece bir gündür!” demiştir.

Şevval Ayında 6 Gün Oruç Tutmak Sünnet Midir?

Evet ve mutlaka bu fırsatı kaçırma. Nitekim;

Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Herkim Ramazan orucunu tutar sonra da ona Şevval ayından da altı gün oruç eklerse, sanki seneyi oruçlu geçirmiş gibi olur.” (Muslim, Tirmizi)

Şevval Ayında 6 gün oruç tutan kimse cumartesi günü oruç tutmasın diğer günlerde tutusun. Çünkü Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem, farz orucu müstesna Cumartesi günü oruç tutmayı yasaklamıştır.

 

Gürsel Gürbüz

 

 

BİR CEVAP YAZ

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Doldurulması zorunlu alanlar işaretlendi *